Rand toevoegen

In deze les ga ik uitleggen hoe je een rand kunt toevoegen met een afschuining naar binnen. Wat dat precies is zul je zo zien. In lessen wordt dit veel gevraagd, met namen Frame lessen. Dit zijn lessen waar je een lijst om een plaatje heen maakt.

1. Begin met het openen van een mooi plaatje. Deze kun je wel vinden op het internet als je gaat Googlen. Kopieer altijd het plaatje, Shift-D, zodat je het origineel nog hebt, voor het geval het misgaat.

2. Ik neem dit plaatje. Wanneer jij dit plaatje ook wilt gebruiken, kun je hem kopiëren en opslaan op je eigen pc.

3. Ga naar Afbeelding, Randen toevoegen.

4.Voeg een rand toe van 30 pixels. Symmetrisch aangevinkt. Kies een kleur die bij jouw plaatje past. Kies nooit een kleur dat hetzelfde is als het plaatje zelf. In dit geval zou het dus nooit dezelfde lichtblauwe kleur kunnen zijn. Als je de rand gaat selecteren, dan selecteer je namelijk alles wat die kleur heeft, en dat mag niet.

5. Als ik het zo zou laten, dan zou mijn plaatje een bruine rand krijgen. Maar dat vind ik niet mooi. Ik klik daarom in de bruine kleur, zodat ik in een kleurenpallet terecht kom. Nu kan ik een mooie kleur uitzoeken dat bij mijn plaatje past.

6.Ik kies voor een kleur uit mijn plaatje, en dat doe ik door mijn cursor op mijn plaatje te zetten. Het wordt een pipet, en met deze pipet kan ik een mooie kleur uitzoeken. Klik 2 keer op OK, en je hebt een mooie rand om je plaatje.

7. Nu gaan we een afschuining naar binnen toepassen. Dit is een verdikking van die rand om het te laten uit springen. PSP heeft verschillende afschuiningen. Probeer ze allemaal maar eens.

8. Maar eerst moeten we de rand selecteren. Selecteren betekend dat je een stukje pakt, van het plaatje, waar je iets mee wilt doen.

9. Zoek de Tool: toverstaf. tmp2F6C-large. Het is het derde tooltje van boven aan de linkerkant. Kijk ook even onder het witte driehoekje als je hem niet kunt vinden. Zet de Modus op toevoegen, en de Afstemming modus op RGB- waarde. Dit vind je in de werkbalk boven je plaatje. Heb jij hem niet, klik dan eens op F4 toets.

10. Klik in de rand. Je ziet dat er miertjes gaan lopen in de rand. Dat betekend dat de rand geselecteerd is en dat je het kunt bewerken.

11. Effecten, 3-D Effecten, Afschuining naar binnen.

12. Kies voor Afschuining 7. Zet ook een vinkje bij “Voorbeeld op Afbeelding” zodat je het resultaat kunt zien.
13. Selecties, niets selecteren.

14. En je plaatje met rand en afschuining naar binnen is klaar!15. Bestand, opslaan als……  Geef het plaatje een naam, en als bestandstype kies je voor JPG. Zoek hem op door op het blauwe driehoekje te klikken. Kom je er niet uit, vraag dan gerust even op de club, in het forum.

16. Zet je plaatje op de club, in het fotoalbum (nieuw binnen). Wij kijken de les(sen) na, en verplaatsen hem in je eigen mapje.

Vermeld in het forum dat je (weer) een lesje af hebt, zodat wij er op kunnen reageren.

Print Friendly, PDF & Email