Bijsnijden of formaat wijzigen

In deze les wil ik uitleggen hoe je een plaatje kunt bijsnijden of van formaat kunt veranderen. Ik zal het verschil uitleggen.

  • Wanneer je wilt gaan bijsnijden, dan heb je al een plaatje o.i.d. gemaakt, maar staat ie op een te grote afbeelding, of je wilt een klein stukje van het plaatje gebruiken. Met de bijsnijTool kun je een stuk selecteren, en dat stuk hou je dan over.
  • Wanneer een plaatje te groot is, kun je ook het formaat gaan wijzigen. Dan maak je de hele afbeelding kleiner. Vergroten doen we liever niet, omdat het niet zo mooi resultaat oplevert, maar iets vergroten kan wel.( ongeveer 10-20 %)

  1. Opdracht 1 is een stukje bijsnijden uit dit plaatje. Sla het plaatje op in een map van je eigen pc. In les 1 heb je geleerd om eerst een kopie van het plaatje te maken Shft-D, voordat je ermee aan het werk gaat.

Activeer de Bijsnij tool en selecteer een stukje. Dubbel klik in het plaatje en dat stukje blijft erover.

Door aan de blokjes te trekken, kun je het stukje groter of kleiner maken.

         2. Opdracht 2 is het formaat wijzigen van dit plaatje.

Sla dit plaatje ook op, in een mapje op je eigen pc, en maak ook hier eerst een kopie van.

Afbeelding, Formaat wijzigen.

Dit kan op 2 manieren namelijk de percentage of de pixels invullen. In het eerste gedeelte van het filmpje zie je hoe je de percentages kunt invullen en het tweede gedeelte laat zien hoe je de pixels kunt invullen. Dit is handig omdat je bv op de club, geen creaties mag inleveren die groter zijn dan 490 pixels aan de breedste kant. Dit geldt overigens alleen voor creaties die op clubhome komen, dus niet voor de “gewone” lessen.

Verklein het plaatje met 60 % en lever het in op de club.


Let op: wanneer je het vinkje weghaalt bij “Formaat van alle lagen wijzigen”, dan verklein je alleen de laag waarop je tube/plaatje staat, en dus NIET je hele creatie!

Zet beide plaatjes in het fotoalbum. Vermeld duidelijk bij alle lessen het lesnummer! In dit geval dus les 2 A en les 2 B.

Ik hoop dat het zo lukt. Anders vraag gerust in het forum.

Succes!!

Print Friendly, PDF & Email