In deze les ga ik uitleggen hoe je een watermerk kunt plaatsen op je creatie. Het is belangrijk dat je dat vanaf nu doet, want er zijn nog steeds mensen die creatie’s stelen, en het op hun eigen website, Facebook of weblog zetten als zijnde dat zij het zelf hebben gemaakt. Jij neemt de moeite om alles zelf te leren, laten zij dat ook maar doen ;).

Laten we snel beginnen met onderstaande les of bekijk deze les :

  1. Open een afbeelding van 300x100 pixels. Het vinkje bij Transparant haal je weg, en je zet de kleur op wit.   OK

  2. Zet de voorgrondkleur op slot, en de achtergrondkleur op zwart.

  3.  Klik op de grote A aan de linkerkant van je scherm (gereedschap Tekst) en zet “Maken als: Vector”   at vind je boven je werkblad. Als je met PSP X3 of hoger werkt, moet nog even op het groene vinkje klikken, om de tekst op je afbeelding te krijgen. 

   Type nu je naam in de afbeelding met een duidelijk lettertype.

  4.  Ga naar het lagen pallet, en kies voor alle lagen samenvoegen

  5.  Effecten, 3-effecten, Textuureffecten, Bosseleren (of Reliëf bij psp x3). Je plaatje is nu grijs.

  

We maken een watermerk bij voorkeur niet al te groot, dat is niet nodig namelijk, want hij moet niet te veel opvallen. Daarom snij ik die van mij bij, met de bijsnijtool.

 (les 2) Zo dit is groot genoeg.

 Je kunt eventueel met een basisvorm een leuk figuurtje erbij zetten. Dat doe je dan al bij punt 2. Hoeft niet, mag wel.

6. We hebben nu een watermerk die we gaan gebruiken op alle creatie’s. Het makkelijkst is het, om het op te slaan als tube/plaatjespenseel. We kunnen zo ook makkelijk de grote bepalen. Maar eerst moeten we van de achtergrond laag, een rasterlaag maken, anders krijgen we deze melding.

 7. Ga naar Lagen, laag maken van achtergrond laag.

In het lagenpallet kun je nu zien dat de achtergrondlaag een rasterlaag is geworden.

  8. Bestand, Exporteren, plaatjespenseel.

Klik op OK en je watermerk is nu klaar voor gebruik. Open een creatie die je al eerder hebt gemaakt. Lagen, rasterlaag toevoegen.

(Het is belangrijk dat je watermerk op een nieuwe laag komt te staan, anders kun je hem niet doorzichtig maken, of verplaatsen). Klik op de gereedschap Plaatjespenseel en zoek je watermerk op.

 Bij Schaal kun je invullen hoe groot je watermerk moet worden (100 % of kleiner). Stempel nu je watermerk op je creatie. Met de Verplaatstool, kun je hem op de juiste plaats zetten.

Zet in het lagenpallet de bovenste laag (is nog geactiveerd als het goed is) de module “Normaal” op Overlay

.

Als het goed is heb je dan dit.

Een creatie (voor de les heb ik een foto gebruikt) met een doorschijnend watermerk erin. Er is nu niemand meer, die mijn creatie kan stelen, en het als de zijnde op een website plaatsen.De opdracht voor de club is: lever een creatie in die je eerder gemaakt hebt, met een watermerk erin. Vanaf nu zet je overal je watermerk in.

Watermerk

Print Friendly, PDF & Email